Billede Credits: Nonsap Visuals - Unsplash

Hvor Hurtigt Vokser Skæg?

02. July 2021

Ligesom håret på vores hovede, gror skægget i forskellige faser. Der er flere faktorer, der kan have en indvirkning på hvordan og ikke mindst hvor hurtigt dit skæg vokser. Her er der primært tale om genetiske-, men også livsstilsmæssige faktorer. Grundlæggende er det dog, at skæg vokser mellem 0,3 og 0,5 millimeter hvert døgn.

Forskellige stadier af skægvækst

Hvorfor tager det så lang tid, at gro et skæg?

Årsagen til, at det tager tid at gro skæg findes primært i din genetik. Det er nemlig genetik, etnicitet, alder og hormoner, der spiller den største rolle, når det kommer til om, hvorvidt du er i stand til at gro et prægtigt fuldskæg.

Genetik

Det er ingen hemmelig, at dit stamtræ har meget at gøre med, hvor stort og tæt et skæg du kan tillade dig at forvente. På samme måde, som genetik afgør din skægvækst, giver det også en god indikation for din hårtype og hvor længe du kan forvente at have et fuldt sæt hår på hovedet.

Ønsker du et fingerpeg om, hvilket slags skæg du har i vente, kan du med rette kaste blikket på dine nærmeste mandlige familiemedlemmer. Det er dog værd at bemærke, at selvom din far besidder et stort skæg, kan du ikke med garanti forvente det samme. Dog er det en rigtig god indikator, da dette ofte går i arv.

Etnicitet

Udover genetik, har personer med visse etniciteter en større tilbøjelighed til at kunne gro et stort og tæt skæg.

Eksempelvis vil kinesiske mænd grundlæggende have en svagere skægpragt end mænd fra middelhavsområdet. Det kan med andre ord godt spille en rolle, hvor i verden du er fra.

Alder

Typisk vil det være muligt at gro et fuldskæg fra omkring 18-års alderen, dog indtræffer en regelmæssig skægvækst ikke før midt/slut tyverne hos mange mænd.

Så hvis du endnu ikke har opnået det skæg du ønsker, kan det simpelthen bare være fordi din tid ikke er kommet endnu.

Hormoner

Det er påvist, at et lavt niveau af testosteron hæmmer skægvæksten. Du bør derfor tale med din læge, hvis du mener at have en for lav mængde testosteron i kroppen. Lægen vil kunne henvise til produkter eller lignende, der kan hjælpe på niveauet af testosteron i kroppen.

Kan man fremme skægvækst?

Hvis alt held er ude og du ikke har vundet i det genetiske lotteri, er der dog et par tips og tricks, som kan hjælpe din skægvækst i den rigtige retning.

Slap af

Ønsker du at skabe de bedste forudsætninger for din skægvækst, så bør du have styr på din nattesøvn. For lidt søvn kan have en stor påvirkning på din generelle sundhed og i sidste ende din skægvækst. Du bør derfor sigte efter at få 7-8 timers søvn, hver eneste nat.

Dermaroller

Det populære redskab ruller med sine bittesmå nåle hen over huden og øger forudsætningerne for øget skægvækst. Når huden udsættes for nålene, vil det øverste hudlag blive punkteret og skal derfor regenerere. Ved regenereringen stimuleres blodcirkulationen, hvilket får hudens stamceller til at dele sig og produceres på ny. Vil du opnå den maksimale effekt af dermarolleren, bør du kombinere brugen af denne med en skæg serum eller -olie.

Få styr på kostvanerne

Både for dit skæg, men også dit generelle helbred, bør du have fokus på en god og varieret kost. Derfor er det vigtigt at du alt fra frugt og grøntsager til fuldkorn og fedtfattige proteinkilder på daglig basis. Gør du allerede det, kan du med rette fokusere på de specifikke vitaminer, som bidrager til hårets vækst og sundhed, herunder:

Vi takker Signatura for deres støtte til dette tekstindlæg. Der kan du blandt andet bestille: ansigtsscrub. Herfra siger vi tusind tak.